1 Ekim 2011 Cumartesi

GöCe DoLMaSi


...MaLZeMe...
2 Kilo kuzu pirzola ve kaburga
250 gr. asma yapragi
250 gr. pastirma
1 su bardagi göce ya da pilavlik bulgur
1 su bardagi dene ya da köftelik ince bulgur
2 adet kuru sogan
1 yemek kasibiber salcasi
2 yemek kasigi domates salcasi
4 dis sarimsak
1.5 tatlikasigi karabiber
3 tatli kasigi pul biber
4 tatli kasigi kuru nane
Tereyagi
Tuz
...YaPiLiSi...
Etler iyice yikandiktan sonra düdüklü tencereye yerlestirilir.... Bir tatli kasigi tuz ve üzerini gececek kadar su ilave edildikten sonra 20 dakika haslanir....
Küp seklinde dogranmis 2 adet kuru sogan 4 yemek kasigi tereyagi ile kavrulur.... Soganlar pembelestikten sonra bir yemek kasigi biber ve iki yemek kasigi domates salcasi eklenerek kavurmaya devam edilir.... 1 su bardagi göce ve 1 su bardagi dene de üzerine ilave edilir ve birkac dakika daha kavrulur.... (Göce ve dene bulunamazsa ayni ölcülerde pilavlik bulgur ve köftelik bulgur kullanilabilir.....!) Üzerine 2.5 bardak et suyu, bir tatli kasigi tuz ve kücük kücük dogranmis 4 dissarimsak eklenerek suyunu cekene kadar pisirilir.... Pistikten sonra karabiber, pul biber ve kuru naneyle lezzetlendirilir....
Bir tavada 2 yemek kasigi tereyagieritilir.... Eriyen yagda ilk olarak haslanmis olan kaburgalar kizartilir.... Kizaran kaburgalar dolma tenceresine yagli kismi altta kalacak sekilde yerlestirilir.... Pirzolalar da ayni sekilde kizartildiktan sonra kaburgalarin üzerine yerlestirilir.... Etlerin üzerini kapatacak sekilde bir sira asma yapragidizildikten sonra pastirmalarla dolmalarin üzeri kapatilir.... Üzerine tekrar dolmalar yerlestirilir.... Dolmalarin piserken dagilmamasi icin asma yapraklariyla üzeri kapatilir.... Tencereye 2.5 bardak su ilave edilir ve orta ateste suyunu cekinceye kadar pismeye birakilir....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder